Barrikadeilla ja kätköissä
– HTY:n naisten lipun tarina
Lipun juuret ovat 1900-luvun alussa. Siihen kirjaillut sanat tasa-arvo ja vapaus ovat viitoittaneet vuosikymmenten toimintaa. Vanhoista pöytäkirjoista saimme selville, millaisen työn takana lipun valmistaminen on ollut. Kankaan ostamiseen oli kerätty varoja arpajaisilla. Osaston jäsenet olivat itse suunnitelleet ja kirjailleet kauniin lipun. Lippu on liehunut niin juhlissa kuin taisteluissa. Sen alla on marssittu huutaen ”alas bobrikoviaisuus, alas luokkavalta, naisille äänioikeus, alas hullu keisari.”
Lipun värikkäät vaiheet nivoutuvat työväenliikkeen historiallisiin tapahtumiin. Viranomaiset takavarikoivat lipun ja se löytyi Kansallismuseosta vuonna 1919, mutta 1920-luvulla se jälleen katosi. 1950-luvulla lippu löytyi HTY:n talon B-salin näyttämön lattian ja kurkihirren väliin sullottuna. Lipun löytymisen jälkeen se liehui vappumarsseilla ja juhlissa, kunnes se täysin palvelleena päätettiin panna hyvään turvaan Työväenmuseoon.
HTY:n naisten 110-vuotisjuhlissa nähtiin vanhan lipun uusi tuleminen. Juhlien kohokohta oli lipusta tehty uusi versio. Osastomme johtokunnan jäsen, Raija Kangas oli sen ommellut ja kirjonut vanhan lippumme mallin mukaisesti. Se oli ollut vaativa työ, johon sopivaa kangasta, lankoja ja nyöriä oli etsitty ympäri maan. Sen kirjonta vaati niin silmää kuin taitavaa kättäkin. Siihen kului Raijan kesäloma. Kun se komeili Kirjan talon juhlasalissa, tunsi olevansa osa sitä pitkää naisten ketjua, joka oli toiminnan aloittanut 1800-luvun lopulla.
Pirkko Kaskikorpi
Kauhanvarresta vallankahvaan – HTY:n naisten pitkä historia osana Vasemmistonaisten verkostoa kirjassa NaisVirtaa. Vasemmistonaiset 20 vuotta.