Helsingin Vasemmistoliitto ry:n piirikokous pidettiin Vartiokylän työväentalolla 1.12.2018
HTY:n naisosasto jätti piirikokoukselle yhden kannaottoesityksen ja yhden aloitteen.
Piirikokous hyväksyi kannanoton kokouksessa tehdyin muutoksin, mutta jätti aloitteen hyväksymättä alla mainituin perusteluin.
Alla esittelemme molemmat – kannanotosta sekä oman luonnoksemme että siitä piirikokouksessa hyväksytyn version.
*********
Kannanoton lopullinen, piirikokouksessa 1.12.2018 hyväksytty sanamuoto:
YHDEN VYÖHYKKEEN LIPPU MYÖS MAHDOLLISEKSI
Helsingin vasemmiston mielestä uuden lippujärjestelmän kahden vyöhykkeen pakko pitää poistaa ja kaupunkilaisille antaa mahdollisuus myös yhden vyöhykkeen lipun ostamiseen. Lisäksi edullisempi ja ekologisempi raitiovaunulippu on palautettava HSL:n lippuvalikoimaan.
Helsingin seudun liikenne (HSL) on päättänyt siirtyä vuonna 2019 hinnoittelussaan niin sanottuun vyöhykemalliin, jossa pääkaupunkiseutu jaetaan 4 vyöhykkeeseen. HSL lähtee vyöhykejaossaan siitä olettamuksesta, että suurin osa sen alueella matkustavista on työmatkalaisia, jotka kulkevat nykyisten kuntarajojen yli eli yhdestä vyöhykkeestä toiseen.
Tästä perusolettamuksesta seuraa, että liput on jatkossa aina ostettava vähintään kahdelle vyöhykkeelle (AB, BC tai CD). Toisin sanoen, lippuja ei voi enää ostaa vain yhdelle vyöhykkeelle (A, B, C tai D). HSL:n perusolettamus siis unohtaa tai jättää kokonaan huomiotta ne matkustajat, jotka liikkuvat ensisijaisesti lyhyitä matkoja vain yhden vyöhykkeen sisällä! Tämän lisäksi edullisin lippuvaihtoehto – raitiovaunulippu – poistuu kokonaan valikoimista.
Kahden vyöhykkeen pakon poistaminen on kustannus- ja oikeudenmukaisuuskysymys. Miksi ylipäätään pitäisi maksaa kahdesta vyöhykkeestä, kun yksi olisi täysin riittävä? Edullisten raitiovaunulippujen poistaminen on myös ympäristötietoisuuden vastainen valinta. Raitiovaunu on ekologinen ja Helsingille hyvin tyypillinen liikennemuoto, joka soveltuu ennen kaikkea lyhyiden matkojen taittamiseen – ja kaikki nykyiset raitiovaunulinjathan operoivat A-vyöhykkeen sisällä. Poistamalla edullisen raitiovaunulipun valikoimistaan HSL:n selvä viesti on, että se ei enää tue ekologisia liikennevaihtoehtoja.
HSL on perustellut kahden vyöhykkeen minimilippua A-vyöhykkeellä asuville muun muassa sillä, että AB-lipulla lipulla pääsisi helposti Hakaniemestä Selloon ostoksille. Tämä perustelu ei kestä lähempää tarkastelua ja on kestävän kehityksen vastainen, koska se yksiselitteisesti olettaa kaupunkilaisten suosivan isoja kauppakeskuksia pienten lähikauppojen, hallin tai torin kustannuksella.
On myös oikeudenmukaisuuden nimissä kysyttävä, haluaako HSL tällä vyöhykeuudistuksella ja siihen liittyvällä kahden vyöhykkeen pakkominimilipulla maksattaa kehäradan ja länsimetron ylipaisuneita kustannuksia lyhyiden matkojen kulkijoilla!
Väestön keskittyessä metropolialueelle julkisen liikenteen käytön tukeminen ja käytön lisääminen on välttämätöntä. Siksi HSL:n lippuvalikoiman ja hinnoittelun tulisi tukea sitä. Toteutuessaan yhden vyöhykkeen lippu ei saa siirtää kustannuksia useamman vyöhykkeen lipuille. Helsingin vasemmistoliiton tavoitteena on edullinen joukkoliikenne.
Lisätietoja kannanotosta antaa Helsingin Vasemmiston pj.
Neea Kilkki
neea.kilkki(at)gmail.com
*****
HTY:N NAISOSASTON KANNANOTTOLUONNOS 24.10.2018
Helsingin seudun liikenne (HSL) on päättänyt siirtyä vuonna 2019 hinnoittelussaan niin sanottuun vyöhykemalliin, jossa pääkaupunkiseutu jaetaan 4 vyöhykkeeseen:
- A (kantakaupunki)
- B (kantakaupunki-kehä III)
- C (Espoon länsi- ja pohjoisosat sekä Vantaan itä- ja pohjoisosat) ja
- D (Kirkkonummi, Siuntio, Tuusula, Kerava ja Sipoo)
Ks. https://www.hsl.fi/uudetvy%C3%B6hykkeet, tarkempi vyöhykekartta sivulla https://hslhrt.maps.arcgis.com/apps/View/index.html?appid=90726344e15546529c80a11701c3f710
HSL lähtee vyöhykejaossaan siitä olettamuksesta, että suurin osa sen alueella matkustavista on työmatkalaisia, jotka kulkevat nykyisten kuntarajojen yli eli yhdestä vyöhykkeestä toiseen.
Niinpä tästä perusolettamuksesta seuraa, että liput on jatkossa aina ostettava vähintään kahdelle vyöhykkeelle (AB, BC tai CD). Toisin sanoen, lippuja ei voi enää ostaa vain yhdelle vyöhykkeelle (A, B, C tai D). HSL:n perusolettamus siis unohtaa tai jättää kokonaan huomiotta ne matkustajat, jotka liikkuvat ensisijaisesti lyhyitä matkoja vain yhden vyöhykkeen sisällä! Tämän lisäksi edullisin lippuvaihtoehto – raitiovaunulippu – poistuu kokonaan valikoimista.
Kahden vyöhykkeen minimipakko ja edullisten raitiovaunulippujen poistaminen ovat paitsi kustannus- ja oikeudenmukaisuuskysymys myös ekologinen valinta.
Kahden vyöhykkeen lippu maksaa enemmän kuin yhden vyöhykkeen lippu, ja miksi ylipäätään pitäisi maksaa kahdesta vyöhykkeestä, kun yksi olisi täysin riittävä?
Raitiovaunu on Helsingille hyvin tyypillinen liikennemuoto, joka soveltuu ennen kaikkea lyhyiden matkojen taittamiseen – ja kaikki nykyiset raitiovaunulinjathan operoivat A-vyöhykkeen sisällä. Raitiovaunu on myös hyvin ekologinen vaihtoehto. Poistamalla edullisen raitiovaunulipun valikoimistaan HSL:n selvä viesti on, että se ei enää tue ekologisia liikennevaihtoehtoja!
HSL on perustellut kahden vyöhykkeen minimilippua A-vyöhykkeellä asuville muun muassa sillä, että AB-lipulla lipulla pääsisi helposti Hakaniemestä Selloon ostoksille. Tämä perustelu on paitsi asiaton myös kestävän kehityksen vastainen, koska se yksiselitteisesti olettaa kaupunkilaisten suosivan isoja kauppakeskuksia pienten lähikauppojen, hallin tai torin kustannuksella.
On myös oikeudenmukaisuuden nimissä kysyttävä, haluaako HSL tällä vyöhykeuudistuksella ja siihen liittyvällä kahden vyöhykkeen pakkominimilipulla maksattaa kehäradan ja länsimetron ylipaisuneita kustannuksia lyhyiden matkojen kulkijoilla!
HTY:n naisosasto on sitä mieltä, että kahden vyöhykkeen minimipakko pitää poistaa ja kaupunkilaisille antaa mahdollisuus myös yhden vyöhykkeen lipun ostamiseen. Lisäksi edullisempi ja ekologisempi raitiovaunulippu on palautettava HSL:n lippuvalikoimaan.
Helsingissä, 24.10.2018
HTY:n naisosasto
___________________________________________________________________________________________________
HTY:N NAISOSASTON ALOITE PIIRIHALLITUKSEN KAUDEN MUUTTAMISESTA KAKSIVUOTISEKSI
”Yksi vuosi on liian lyhyt aika saada työ toimimaan.”
Piirihallituksen vastaus:
Sisällöltään vastaava aloite on ollut käsittelyssä vuoden 2017 kevät- ja syyspiirikokouksessa. Kevätkokouksessa aloite siirrettiin piirihallituksen käsittelyyn ja siihen pyydettiin perusteltu vastaus syyskokouksessa. Vuoden 2017 syyspiirikokouksessa piirikokous antoi aloitteeseen seuraavan vastauksen.
Piirihallituksen kauden muuttaminen kaksivuotiseksi edellyttää sääntöjen 13 §:n muuttamista. Piirihallitus esittää, että sääntöjä ei tältä osin muuteta. Piirihallituksen perustelut esitykselle:
– Piirihallituksen jäsenten vaihtuvuus toteutuu paremmin yksivuotisella kaudella.
– Kaksivuotisella kaudella voi tulla eteen motivaation ja sitoutumisen puutetta ja lisäksi piirihallituksen jäsenten elämäntilanteet voivat muuttua, mikä estää osallistumisen piirihallituksen työskentelyyn.
Piirihallitus katsoo, että olosuhteet eivät ole merkittävästi muuttuneet ja toisaalta sellaista uutta tietoa asiasta ei ole tullut, joka vaatisi syyspiirikokouksen 2017 kannan uutta tarkastelua. Näin ollen piirihallitus esittää, että sääntöjä ei 13 §:n osalta avata eikä piirihallituksen kauden kestoa ryhdytä näin ollen muuttamaan nykyisestä.
Piirikokouksen aloite- ja kannanottovaliokunnan vastaus:
Valiokunta yhtyy piirihallituksen vastaukseen ja hyväksyy piirihallituksen kannan.