Kysyimme osastomme kuntavaaliehdokkailta 5 kysymystä:
- Miksi lähdit ehdokkaaksi kuntavaaleissa Helsingissä?
- Mikä vasemmistoliiton arvoissa puhuttelee sinua?
- Mitkä aiheet ovat sinulle merkityksellisimpiä kuntapolitiikassa ja miksi?
- Mitä toivot saavuttavasi osallistumalla kuntapolitiikkaan Helsingissä?
- Millaisena näet kuntapolitiikan merkityksen yhteiskunnallisessa päätöksenteossa?
Sirpa Puhakka
Tietokirjailija, toimittaja
65 v, Toukola-Arabia
Vastaukset kysymyksiin:
- Haluan olla päättämässä Helsingin kaupunginvaltuustossa koronan jälkien korjaamisesta. Korona rajoituksineen on kasvattanut eriarvoisuutta. On paljon hoito-, hoiva- ja oppimisvelkaa, joiden eteen aion tehdä työtä.
- Vasemmistoliitto välittää kaikkein heikoimmassa asemassa olevista. Tuloerot, eriarvoisuus, sukupuolten tasa-arvo ja kaikkien ihmisten yhdenvertaisuus ovat ydinasioita. Ilmastokriisin torjunta on saanut Vasemmistoliitossa asialle kuuluvan tärkeän arvon.
- Haluan olla tekemässä hyviä päätöksiä, joilla helpotetaan vanhusten hoivaan pääsyä, terveyskeskusjonojen purkamista, omaishoitajien arkea ja tukipalvelujen saamista. Lasten päivähoidon ja lastensuojelun resurssipulaa on helpotettava lisäämällä työntekijöitä. Helsingin on pyrittävä tehokkaasti kohti hiilineutraaliutta.
- Vaikutan yhteistyössä vasemmistoliiton valtuutettujen kanssa. Yhteistyö vihreiden ja sosialidemokraattien kanssa on tärkeää, yksin ei voi päättää asioista. Sote-uudistus on tulossa, ja minulla on osaamista ja intohimoja asiassa lähes 30 vuoden ajalta. Nostan esiin asioita, jotka helpottavat vanhusten hoivaan pääsyä, terveyskeskusjonojen purkamista, omaishoitajien arkea ja tukipalvelujen saamista.
- Helsingissä valtuuston päätökset vaikuttavat jokaisen asukkaan arkeen, asumiseen, liikkumiseen, ympäristöön ja jopa työpaikkoihin. Demokratian kannalta kuntapolitiikka on asukkaita lähellä. Valtuutettua on helppo tarttua hihasta. Päätökset tuntuvat asukkaiden arjessa enemmän kuin eduskunnan päätökset.
Minna Maaria Sirnö
Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja, väitöskirjatutkija
55 v
Olen työskennellyt taide- ja kulttuurialalla työntekijänä, edunvalvojana, Taiteen edistämiskeskuksen johtajana ja nyt kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtajana. Olen ollut mm. kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen vpj, kansanedustaja, puolueen vpj ja Vasemmistonaisten pj.
Vastaukset kysymyksiin:
- Olen aiemminkin ollut valtuustossa, kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa, mutta Tampereella. Juna ja rakkaus toivat minut Helsinkiin 10 vuotta sitten, enkä aiemmin tuntenut omaavani riittävästi tietoa, mitä helsinkiläiset tarvitsevat arkensa tueksi. Rikkiviisas en vieläkään ole helsinkiläisyydessä, mutta tiedän, että vielä parempi, yhdenvertaisempi ja tasa-arvoisempi Helsinki on mahdollista tehdä yhteistyöllä ja yhteisillä päätöksillämme.
- Ihmisyys on vasemmistoliitossa arvo sinänsä, sitä ei tarvitse erikseen lunastaa työllä, perityllä omaisuudelle tai asemalla yhteiskunnassa.
- Olen kiinnostunut tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta, erilaisten ihmisten oikeuksien edistämisestä ja näiden oikeuksien toteuttamisesta kunnan palveluiden kautta arjessamme. Erityisen lähellä sydäntäni on oikeutemme pään ruokaan: taiteeseen, kulttuuriin ja sivistykseen. Emmehän elä vain leivästä.
- Toivon tekeväni yhteistyötä muiden valtuutettujen kanssa saadaksemme Helsingin, jossa koulut eivät ole eriytyneet asuinalueiden mukaan, jossa vanhusten hyvä elämä ei ole riippuvainen rahapussista, jossa kunta-, opetus-, varhaiskasvatus-, hyvinvointi-, terveys- ja kulttuuriammattilaisten työtä paremman elämämme eteen arvostetaan myös hyvällä ja kannustavalla työnantajuudella ja jossa kannamme oman sukupolvemme vastuun ympäristöstämme, ilmastostamme ja kestävästä kehityksestämme.
- Kunnissa ja erityisesti Helsingissä päätetään näidenkin vaalien jälkeen siitä, keiden hyvinvointia, terveyttä, peruspalveluita, koulutusta ja oikeuksia edistetään ja kuinka yhdenvertaisesti. Kunnissa päätetään siitä, kannammeko yhdessä ja toistemme ihmisarvoa kunnioittaen yhteisvastuuta muista, vai jätämmekö perinteiseen suomalaisuuden sijaan osan porukasta oman (epä)onnensa varaan.
Riitta Vartiainen
Erikoissairaanhoitaja, muistihoitaja
56 v, Malmi
Suurin huolenaihe: julkisen terveydenhuollon alasajo terveysasemia yksityistämällä
Vastaukset kysymyksiin:
- Yhteiskunnalliset asiat ovat aina kiinnostaneet minua, ja vihdoinkin minulla on oikeasti myös aikaa paneutua asioihin. 3-vuorotyö päivystyksessä oli sen verran rankkaa, ettei siinä vaiheessa vain jaksanut lähteä ajamaan kunnan asioita. Periaatteeni on: kun johonkin lähtee, niin hommat myös hoidetaan. Eikä kunnanvaltuustoon pidä lähteä, ellei myös aio kuntalaisten asioita hoitaa.
- Outi Ojala oli minun työurani ensimmäinen osastonhoitaja Marian sairaalassa. Hänen tinkimätön halunsa auttaa seksuaalivähemmistöön kuuluvien oikeuksia teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Vasemmisto on heikompien asialla, perheiden, vanhusten ja kaikkien, jotka eivät itse pysty asioita ajamaan. Vasemmisto on myös luontoon ja eläintenoikeuksiin sitoutunut puolue. Nämä ovat ne syyt, miksi kuulun ylpeästi Vasemmistoliittoon.
- Haluan olla turvaamassa julkisen toimijan tuottamia palveluita. Terveydenhuollon on pysyttävä julkisella toimijalla. Yritykset hakevat voittoja, ei heidän agendallaan ole auttaminen. Yritykset ovat myös epäluotettavia yhteistyön kannalta. Yritys voi koska hyvänsä lopettaa toimintansa sen takia, että voittoa ei tule tarpeeksi. Myöskään varhaiskasvatus ei yritysten kautta ole tuottanut laadukasta hoitoa eikä opetusta. Siksi myös nämä toiminnot on pidettävä kunnan tuottamina.
- Toivon pystyväni tuomaan 30 vuoden kokemusta sairaanhoidon puolelle. Olemme ajautumassa kriisiin hoitohenkilökunnan vähyyden vuoksi. Tähän on saatava korjausliike heti! Lääkäreiden erikoisopinnot voitaisiin maksaa, ja lääkäri sitoutuisi työskentelemään julkisella puolella X vuotta. Samoin pitäisi maksaa sairaan- ja terveydenhoitajien lisäkoulutus ja nostaa palkkaa työn vaativuuden lisääntymisen myötä. Esim. Diabetes-hoitajat toimivat hyvin itsenäisesti – he monesti tietävät lääkäreitä paremmin, mitkä insuliinit ja pumput ovat käytössä. He ohjaavat ja neuvovat. Heidän työpanostaan ei mitenkään huomioida palkassa, vaikka heidän työnsä on hyvin vastuullista ja yhteiskunnan varoja säästävää.
- Kuntalaisten ensisijaisena etujen ajajana ovat kunnanvaltuustoon valitut edustajat. He päättävät, miten kunnan terveydenhuolto järjestetään, miten perheiden asiat ja koulutus hoidetaan. Tai minne kunnan rahat ohjataan: tunneleiden rakentamiseen autoille vaiko kuntalaisten terveydenhoitoon. Kuntalaisten pitäisi oikeasti olla kiinnostuneita siitä, keitä valtuustoon äänestävät. Toivonkin jokaisen ääntään käyttävän miettivän, haluaako valtuustoon henkilön, joka ei tee mitään tai jopa jarruttaa kaikkea, mikä on kuntalaisten kannalta tarpeellista.
Ehdokkaittemme äänestysnumerot näette tältä sivulta heti, kun ne on virallisesti julkistettu – näillä näkymin 19.5.2021!
Tietoa kaikista helsinkiläisistä ehdokkaista löytyy Helsingin Vasemmiston kuntavaaliehdokasgalleriasta sivulta https://vasemmisto.fi/ehdokkaat/?vaali=kuntavaalit-2021&kieli=fi&kunta=k091